10 ТАЙНИ ЗА ЖЕНИТЕ, КОИТО ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ БЕЗ СТРЕС

Как да се научим да лавираме между подводните камъни на обстоятелствата. Сигурно и вие изпитвате възхищение, когато видите енергични и успели дами, които демонстрират абсолютна стабилност на характера и поведението си. Но не забравяйте с какво са изпълнени техните дни - релаксиращи сеанси, козметични процедури, необременителен шопинг, спорт и т.н. Усилията за постигането на подобен баланс са комплексни, но си заслужават както за самите нас, така и за околните, пред които обикновено изглеждаме като "вещици", ако се предадем пред проблемите и стреса, които ни поднася ежедневието. А причината за това не е една - особено когато се застъпят работата, грижата за децата и семейството, домакинството, образованието. Стресът понякога може да се окаже и полезен, ако активизира нашите способности. Въпреки всичко, за да сме на ниво във всяка една ситуация, трябва да имаме олимпийско спокойствие. Къде е скрита тайната за неговото постигане? Истината е в добрата стратегия за победа над стреса! Ако това ще прозвучи успокоително - често уравновесеността не е вродена черта на характера, а резултат от дълга работа над самите нас. Успелите хора рядко си позволяват да се ядосват или да изпадат в стрес от малките неуредици. Те по-скоро правят всичко възможно, за да внушат увереност и на околните: всичко е под контрол, дори и стихийните бедствия! В постоянен стрес живеят само тези, които все още не са осъзнали какво точно искат за себе си.

И така, представяме ви десет тайни,
които ще ви помогнат
да живеете без стрес:

1 Убеденост, че ситуацията е под контрол
Никой не е застрахован от внезапни (приятни или не чак толкова) събития, но само ние сме отговорни за това какви ще са последствията от тях за нас самите. Околните и обстоятелства в този случай нямат последната дума. Това, от което имате нужда, е контрол над ситуацията. Ако смятате, че животът ви се контролира от друг, то тогава вие 100% живеете под стрес. Разбира се, ако имате авторитарни родители или неуравновесен шеф, ще бъде по-трудно да преодолеете напрежението. Опитайте се да избягате от амплоато на жертва! Научете се винаги да намирате време само за себе си. Не можете да промените другите хора, но можете да планирате собствения си живот! Обърнете нещата в своя полза!

2 Оптимизъм…
Всички са чували шегата, че една и съща чаша вода може да бъде полупразна за песимиста и наполовина пълна за оптимиста. Изборът на спокойната и щастлива жена е очевиден: позитивен поглед към нещата! При някои той е наследствена даденост, а при други е нужно да се формира от самите тях. Ситуацията ще бъде във ваша полза, ако правите това, което смятаме за необходимо. Ще кажете, че в действителност е по-различно: но защо да позволяваме на страха от потенциален провал да надделее над надеждата ни за по-добра реализация. Замислете се - именно страхът и безпокойството водят до стрес!

3... и реализъм
Хубаво е да си повтаряте, че всичко е наред. Но от друга страна, не е нужно да си затваряте очите пред всичко - не би било разумно. Уви, слепият оптимизъм не е панацея. По-добрият вариант е да приемате обстоятелствата и търпеливо да преживявате неприятните ситуации. Когато имате разработен план за действие, след това ще ви остане време и да се посмеете над наивността и собствените си заблуждения. Не забравяйте, че винаги, когато пристъпвате към изпълнение на план А, в главата ви трябва да има готов и план Б.

4 Способност да виждате нещата като цяло
Ако искате да се избавите от стреса, не преживявайте прекалено малките неща. Проблем, от който само след месец няма да остане и следа, не си струва вашите нерви. Научете се да категоризирате приоритетите си, в това число и емоционалните. Опитайте се сутрин да преценявате предстоящия ден и да започвате с най-важното! Научете се да отлагате по-маловажното за следващите дни. Например, ако в разгара на работата, ви се обади позната, любезно я помолете да се обади по-късно, но ако с приятелката ви се е случило нещо много важно - хубаво или лошо, разговорът може да се окаже много важен.

5 Не обещавайте
Често сами си навличаме стреса. Една от най-разпространените грешки е да обещаваме повече, отколкото можем да изпълним, т.е. да казваме на хората това, което биха искали да чуят, а не това, което съответства на реалните ни възможности. Така, след като не можем да изпълним обещаното, удвояваме стреса. Изходът е прост: научете се да обещавате по-малко, отколкото сте в състояние да извършите. Сами ще се убедите как реакцията на шефа ви ще бъде по-добра, когато види, че сте предали отчета си по-рано от зададения срок или пък колко приятно изненадани ще останат приятелите ви, когато макар и със закъснение се срещнете с тях, а сте им казали предварително, че няма да успеете.

6 Бъдете контактни
Стотици психологически изследвания сочат, че в резултат на общуването, при условие на доброжелателна настройка на двете страни, се стабилизира сърдечният ритъм и се понижава кръвното налягане, което значи, че хората стават по-спокойни. Затова, поддържайте добри отношения с околните! При това не бъдете винаги толкова отзивчиви към оплакванията на другите, а самите вие потърсете подкрепа, когато не се чувствате добре. Мъжете в кризисна ситуация имат своя стратегия на действие - те се крият зад щита си и се показват само за да нанесат удар или да спорят. За разлика от тях, жените в кризисна ситуация могат да си позволят разкоша да потърсят съчувствие и разбиране. Нека околните знаят, че могат да разчитат на вас, но също така, че и вие имате нужда от помощ, когато сте в беда!

7 Укрепете здравето
Стресът е източникът на какви ли не заболявания. Затова не пренебрегвайте и най-малките сигнали, които ви изпраща организма ви и не оставяйте решението на тези проблеми за "по-добри времена"! За да се преборите с депресията, се нуждаете от стабилна нервна система. Селенът, както и антиоксидантите и витамините от група B ще допълнят добре вашия витаминен комплекс, особено ако сте в напрегнат период. Но те, разбира се, не могат да заместят двете основни условия за здравословен и спокоен живот - достатъчно сън и правилно хранене.

8 Пазете собствената си енергия
Защитавайте енергията си от външни посегателства, защото не подозирате от колко много "енергийни вампири" сте заобиколени! Ще ги познаете по вечното им раздразнение и недоволство от живота. Стойте далече от тях! Ако обаче сблъсъкът с такъв човек е неизбежен, то тогава се опитайте да отклоните негативното му влияние. Мислено създайте около себе си защитен кръг. Може да се окаже, че така ще заредите с позитивната си енергия и нещастния "вампир".

9 Гъвкавост
В желанието си за постигане на определени резултати, можете да промените всичко, дори самите себе си. Гъвкавостта е много важна в борбата със стреса. Ето един най-обикновен пример - ако не можете да победите в спор ваш колега, защо за разнообразие не се вслушате в неговите аргументи?! Може би в тях ще откриете здрав смисъл, а може и да разберете какво мисли опонентът ви, къде греши и съответно така ще ви бъде по-лесно да насочите разсъжденията му в правилна посока. Когато покажете, че сте добър слушател, ще изслушват и вас.

10 Гледайте далеч напред
Каквото и да се случва, не поемайте цялата вина сами. Вместо да се самосъжалявате, постарайте се да си вземете урок от ситуацията, в която сте попаднали. Не се отпускайте, а си задайте въпроса: "Защо това се случи точно сега? Какво мога да науча от тази ситуация? Какво мога да направя, за да обърна нещата в своя полза?" Възможно е да не получите отговорите на тези въпроси веднага, но самият факт, че мислите позитивно, ви гарантира бъдеще без стрес.

Съвет: Медитацията помага за снемане на стреса, създавайки настроение на спокойствие и отпуснатост.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!

Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:
Тъмните петна загрозяват кожата.
Хидратацията – основна грижа за кожата.
10 тайни за жените, които искат да живеят без стрес.
Антистрес козметика.
След лятната почивка – как да се адаптираме отново към работния ритъм.
Козметика с дюля.
Здраве от природата – силата на горчивите вещества.
Шанс да спечелите много награди.

На корицата: Жасмина Жекова, Xground
Фотограф: Ангел Цветанов
Прическа: Любен Николов
Грим: Кирил Чалъков