Всяко трето дете в България живее в риск, демографският срив е равен на екстремна криза.

Това каза Янка Такева - член на Икономическия и социален съвет, по време на открита пленарна сесия на съвета, на която тя представи становищата на съвета "Семейството, доброто родителство и равните възможности между половете".

Такева уточни, че от 1989 година до момента българите са намалели с 1.2 милиона, коефициентът на плодовитост през 1975 е бил 2.2, а през 2006 година е спаднал на 1.38.
Детската смъртност в България в момента е 9.7 промила, а в страните от ЕС 4.5, допълни тя.

Все по-значима става целта хората да имат възможността да отгледат и възпитат желания от тях брой деца, на които да осигурят добри материални, образователни и емоционални условия на живот, посочи Янка Такева.

Като други негативни последици през последните години Такева посочи, че само за 16 години поради икономически и социални причини 900 000 души са напуснали страната.

Освен това се наблюдава образователен дисбаланс сред етносите, а всяко 4-то дете не завърша средно образование.

Същевременно, продължи председателят на СБУ, коефициентът на заетост на жените в България е 51.7%, а в ЕС е 56.3%, макар че според Лисабонската стратегия той трябва да бъде 60%.

При това положение Икономическият и социален съвет отговорно е приел да разработи по собствена инициатива становище по посочените проблеми, изтъкна Такева.

В тази връзка Икономическият и социален съвет настоява за приемане на Закон за равните възможности. Освен него ИСС настоява за Закон за подкрепа на семейството за устойчивост, равнопоставеност.

Насърчаването на работодателите за създаването на фирмена и семейна политика в тази посока също е необходима, допълни Янка Такева.

По думите й трябва да се посигури надбавка за всяко дете без подоходен тест, както и достъп на всяко дете до детски градини и ясли.

Трябва да се разработят нови социални услуги за отглеждане на деца, както и финансови стимули за майки студенти или докторанти.

Отпускане на държавен платен отпуск за бащата при раждане на дете, гъвкаво и намалено работно време за родители не само за майката, са сред останалите стъпки за създаване на фирмена семейна политика, по думите на Такева.