Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Стрес и умора

Избягай от пролетната умора

health.bg 07-04-2010
Стрес и умора  : Избягай от  пролетната умора  - здраве, умора, изтощение, стрес,пролет, аминокиселини, сарженор, витамин,

Още Хипократ, смятан за баща на медицината, е отбелязал, че организмът силно се влияе от атмосферните явления. Той е първият медик, описал симптомите на състоянието, което днес наричаме пролетна умора.

Две хиляди и петстотин години по-късно вече знаем много за механизмите, които причиняват през пролетта чувството на безсилие, намалена работоспособност, невъзможност за концентрация, отслабване на паметта,  безсъние, но и сънливост, изнервеност.

Често към тези проблеми се прибавя изостряне на хроничните заболявания – резки промени в кръвното налягане и сърдечния ритъм, стомашно-чревни оплаквания, алергични пристъпи.

Според съвременните проучвания комплекс от физиологични промени в организма предизвиква пролетната умора. На първо място трябва да се посочи нарушението в хормоналния обмен, който пряко зависи от степента на слънчевото греене.

Хормоните се влияят и от радиационните и магнитните въздействия на Земята. В условия на чести промени в атмосферното налягане, бързо преминаване от мрачни към светли дни, от ниски към високи температури адаптивните възможности на човека са поставени на сериозно изпитание.

Под влияние на слънчевата светлина в тялото се променя продукцията на хормона мелатонин,  активира се отделянето на полови хормони. Най-общо, нарушава се относителното равновесие в организма. И когато всичко това се съчетае с непълноценно хранене, изтощение от зимните инфекции, липса на движение, напрежение в работата, неприятности в личния живот, човек реагира с различни болестни симптоми.

Въпреки че вече и през зимата по магазините се предлагат много плодове и зеленчуци, те нямат същата биологична стойност като растенията, отгледани в естествения си сезон. Затова през пролетта често се наблюдава недостиг на витамини и на желязо.

Сухата кожа, тънката и разслоена коса, чупливостта на ноктите свидетелстват за недостиг на витамин „А”. Разстройствата на съня, загубата на апетит, нервността и избухливостта може да се дължат на липсата на достатъчно витамин В6. Мускулната слабост, задъхването и сърцебиенето при липса на друго остро или хронично заболяване най-често са последица от недостиг на витамин В1.

Липсата на достатъчно витамин С води до слабост, световъртеж, склонност към кървене (напр. от венците) и податливост към инфекции. Дори и да забележите в себе си някои от тези симптоми, не бързайте да посягате към синтетичните витамини. Най-добре е да наваксате липсите чрез пълноценно хранене със сезонни плодове и зеленчуци или прясно изцедени сокове от тях, ако иначе дразнят стомаха ви, зърнени храни, ядки, риба и нетлъсти меса. Ако имате пролетна умора, забравете поне временно за диетите. Дори църквата разрешава на немощните да не постят.

И докато витаминният недостиг може да се преодолее сравнително лесно, дефицитът на незаменими аминокиселини се наваксва доста по-трудно.
Затова са създадени специални препарати. Установено е, че приемът на някои аминокиселини, като аргинин и аспартат, има сериозен принос за преодоляване на състоянията на физическа и психическа умора.

Двете аминокиселини са съчетани в препарата „Сарженор”, който е природен продукт и няма неблагоприятни странични действия. Освен че пряко се бори с умората, той подпомага  възстановяването след боледуване, укрепва имунната система, действа енергизиращо върху мозъка и сърцето, помага за пречистването на черния дроб.

Разходките сред природата, дори по равен терен, са много полезен метод за подпомагане на организма в преходните сезони. Отделете по 1 час дневно за ходене с умерено темпо в парка, което, съчетано с мерките, за които вече говорихме, ще ви измъкне от пролетната апатия.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg