Все по-трудно ли е за теб да се концентрираш? Непрекъснато ли си сънлив/а и изморен/а? Непрекъснато ли спориш с приятелите си? Често ли си мислиш "Защо пак трябва да правя това?" Бързо ли се изнервяш? Вмомента изобщо ли не се интересуваш от това как се обличаш и как изглеждаш? Ставаш ли в неочаквани моменти агресивен/а? Предпочиташ ли да се затвориш в стаята си и на никого да не отваряш? Имаш ли желание да предприемеш нещо?

Може би тази антистрес стратегия ще ти помогне да преодолееш своя стрес и да запазиш здрави нервите си.

Сладки сънища:

През нощта черните мисли не те оставят на спокойствие и играят в главата ти като черни дяволчета. За да избягаш от тях, еднственият начин е да се пренесеш в света на мечтите.

1. Преди да си легнеш, опиши душевните си мъки и терзания в своя дневник! Така ще се освободиш по-лесно от тях и сладко ще си заспиш.
2. Направи една малка раходка преди лягане! Например, раходи кучето си! То много ще се зарадва. Ако нямаш такава възможност, излез за няколко минути на балкона и погледай звездите на небето! Душата ти ще се успокои и сънят бързо ще дойде.
3. Когато не можеш да заспиш от преживяното през деня напрежение, пусни да ти свири леко музика! Разбира се нещо нежно, лирично, което ще ти позволи да релаксираш и неусетно да се унесеш в сън.
4. Лягай си по гръб, като поставиш ръце до тялото, вдишай и издишай десет пъти дълбоко!

Ароматни ухания:

Срещу стреса много помага ароматичната вана или някакъв друг аромат.

1. Когато се чувстваш много напрегнат/а, напълни си ваната с вода и налей в нея не повече от три капки етерично масло от лавандула или роза, което можеш да си купиш от аптеката! Петнайсет минути престой в тази ароматна среда са ти достатачни да се успокоиш тялом и духом.
2. Ако си на училище, например и не можеш да си вземеш ароматизирана вана, а ти се налага да се успокоиш, бърза помощ ще ти окаже ароматат на мента. Тази миризма леко възбужда, но в същото време и успокоява нервите. Сложи една капка на пръста си и леко масажирай долния край на ушите си!
3. Хубави спомени изплуват на чаша горещо какао с канела. Този аромат се свързва с защитеност, безопасност.

Упражнения за тялото:

Радвижването на тялото е действа добре, включително и против стреса, тъй като то отстранява стресовите хормони и възстановява душевното равновесие.

1. Петнайсет минути гимнастика или бягане ще ти позволят да се отърсиш от стреса и да успокоиш нервната си система.
2. Ако имаш велосипед, качи се и започни да въртиш педалите. Физическото натоварване ще ти помогне да се отърсиш от напрежението.
3. Едно упражнение ще ти помогне винаги, където и да си. Отпусни за пет секунди всичките си мускули, най-напред на ръцете и раменете си, а след това на краката си. Ще почувстваш много бързо успокоение!

Храна:

Ако си много изнервен/а, трябва да обърнеш внимание на храненето си. В този случай то също помага.

1. При голямо напрежение, парче шоколад ще ти набави нужната енергия, а също ще успокои нервите ти.
2. Витамин Б ще отстрани умората. Можеш да го приемеш под формата на дражета. Също така, чрез плодове и ядки, което е за предпочитане.
3. Стресат е най-големият "убиец " на минералните вещества, а те се съдържат в най-голямо количество в млякото. Калцият е особенно полезен за теб. Чаша мляко - сутрин и денят ти ще започне добре!

IVANA
18 Дек 2004 г.

11095 прочитания
Коментари: 14
bubi #1, 28 Яну 2005 г.
незнам за другото обаче ако в напрегнат момент изпиете един натурален сок е по добре!!
black_sexy_lady #2, 05 Фев 2005 г.
Zdrasti!Mn si e qko tva!Bravo!
BLUE_FIGHTER #3, 06 Фев 2005 г.
koga si napregnat pii edna bira ako ne ti mine hodi i si izkarai naprejenieto sus sport pomaga
gabi #4, 06 Фев 2005 г.
Супер статийка!!! Ще се възползвам от нея
Mo0nChilD #5, 06 Фев 2005 г.
хаха ще се "раходя" ама ме е страх сама в тъмното ако няма луна добра статийка
boy_07 #6, 09 Фев 2005 г.
интереся... Най готината статия
opasno_sexy #7, 17 Фев 2005 г.
mn qko
lizin #8, 19 Фев 2005 г.
Hehe!Moje i nqkoe uspokoitelno da vzemete, ama ne se pristrastqvaite!Hehe!Li4no az ne vi savetvam da vzimate uspokoitelni!A prosto pomislete li4no vas kakvo bi vi uspokoilo!
black_lady #9, 05 Мар 2005 г.
много хубава статийка! аз и без това супер съм изнервена на моменти и нз другите как ме търпят да взема и аз да пробвам терапията ли...
gulubov #10, 22 Мар 2005 г.
Statiqta e super pove4eto ne6ta naistina pomagat.Samo 6te dobavq o6te edno namira6 nai blizkata boksova kru6a i po4va6 da mlati6 sled 30 min 1 si4kiq stres te e napustnal i se 4ustva6 po dobre 2 si se skapal i po lestno se zaspiva a koito nqma kru6a v sttiqta pi6e6e sumati drugi ne6te
alis_RE #11, 13 Септ 2005 г.
Be taq strategiq stava..ama ponqkoga koaty 4ovek e mega qdosan i qrosten a da vidime togava dali 6i pomogne.......v takiva slu4ei edna boksova kru6a bi imala mnou po dobar efech
Jeni_ #12, 15 Авг 2006 г.
А при стрес и нерви много помага също и да се топнеш в студена водица и да охладиш страстите!!!
didka_palma #13, 08 Септ 2006 г.
pri stres pomaga lubovta
crazy_kari #14, 06 Май 2008 г.
И според мен като си мислиш за любимия или просто някакви мечти. Иначе мисля още днес да започна с повечето съвети като това с какво да се храня, или това какво да правя преди да си легна, че да заспя без да се притеснявам за утрешния ден както винаги...